خوکچه هندی (Guinea pig) حیوانی شناختهشده و شگفتانگیز برای افراد پیر و جوان میباشد. فضای زیادی برای نگهداری نیاز ندارد و میتوان آن را در داخل یا خارج از خانه نگهداری کرد. این حیوان یک گونه خوب و راحت برای نگهداری میباشد.
خصوصیات شخصیتی
هوش
سازگاری با خانواده
مشکلات سلامتی
راحتی آموزش
میزان سروصدا
سازگاری با کودکان
سازگاری با دیگر حیوانات خانگی
نیاز به مراقبت و رسیدگی
طول عمر
تا 8 سال
وزن
0/7 تا 1/2 كيلوگرم
اندازه
حدود 0/3 متر
خاستگاه
متفاوت
انواع خوكچه
خوکچه حبشی : یک راه تشخیص این نژاد، «روزت» موهای آن است. روزت قسمتی از مو است که از یک نقطه مرکزی به سمت بیرون پیچ خورده است. روزتهای خوکچه حبشی، بیشتر از ۸ تا و متقارن در هر دو طرف بدن است.
خوکچه آمریکایی : از قدیمیترین و محبوبترین نژاد بین خوکچهها است که موهای صاف، نرم و کوتاهی که کاملا روی بدن خوابیده است، دارد. بینی آنها سربالا و پهن است. اندازه آنها بیشتر از مچ تا آرنج دست نیز نمیشود. این نژاد، بیشترین جمعیت را بین خوکچهها دارد.
خوکچه پِرویی : اگر دوست دارید پت خود را روی پایتان بنشانید و موهای او را شانه کنید، خوکچه پِرویی انتخاب مناسبی است، زیرا موهای صاف و نرم او تا چند سانتیمتر رشد میکند. پِرویی اولین نژاد موبلند از خوکچهها محسوب میشود و موهای سر آن بهقدری بلند خواهد شد که جلوی چشم او میریزد و ممکن است کل صورت را بپوشاند. برای جمع کردن موهای او از سنجاق استفاده کنید. البته میتوانید با کوتاه کردن مداوم موهای خوکچه پِرویی، هم راحتتر از او نگهداری کنید و هم به خاطر ذخیره مناسب مواد مغذی، زندگی سالمتر و توانایی باروری را به او اهدا کنید.
خوکچه سیلکی یا ابریشمی : این نژاد هم یکی از خوکچههای موبلند جهان است که فرق آن با نژاد پِرویی، موهای جلوی سر یا همان چتری آنها است که رشد نمیکند و موها عمدتا به سمت عقب میروند و بلندتر از موهای یک خوکچه پِرویی میشود. به همین خاطر، نیاز رسیدگی به آن نیز بیشتر است و نوازش و آراستن بیش از حد موها، ریزش آنها را در پی خواهد داشت.
خوکچه عروسکی : و اما میرسیم به بانمکترین نوع خوکچه که با موهای متراکم، کوتاه و زبر خود، شبیه به یک خرس کوچولو است و از نظر سایز و مدل بینی با نژاد امریکایی اشتراک دارد.
ويژگيها
ظاهري: خوکچه هندی از جمله جوندگان بزرگ است که وزنی بین ۷۰۰ گرم تا یک کیلو و ۲۰۰ گرم دارد و قد آن به حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر میرسد. پاهای جلویش ۴ انگشت دارد در حالی که پاهای عقبش ۳ انگشت دارد که هرکدام از این انگشتان دارای چنگال است. سن این حیوان معمولا بین ۴ تا ۵ سال است اما در صورتی که به خوبی از آن نگهداری شود تا ۸ سال هم میتواند عمر کند. مسنترین خوکچه هندی دنیا حدود ۱۴ سال عمر کرده است.
اخلاقي: خوکچه هندی حافظه خوبی دارد. این حیوان خیلی فرز نیست و نمیتواند از موانع بلند بالا برود و تنها میتواند از موانع کوتاه بپرد. خوکچه هندی حیوان ترسویی است و خیلی وقتها به دلیل ترس از چیزهای دیگر فرار میکنند. رفتار گونههای نر با هم خصمناک است و با هم دعوا میکنند و زمانی که عصبانی میشوند به هوا میپرند.
خوکچه هندی در شنا کردن بسیار زبردست است اما بینایی آنها ضعیف است؛ این درحالیست که حس بویایی این حیوان بسیار قدرتمند است. جالب است که بدانید ارتباط خوکچههای هندی با هم از طریق صداست. این حیوان مدام خودش را تمیز میکند و برایش خیلی مهم است که آراسته باشد. این کار را به وسیله ماده سفیدی که از چشمش خارج میشود انجام میدهد.
توليدمثل: خوکچه ماده اگر آماده باشد و نری به او نزدیک شود پشتش را قوس میدهد و قسمت باسن را بالا میدهد. اما اگر ماده آماده جفتگیری نباشد و نری به او نزدیک شود، با پاشیدن ادرار به خوکچه نر، یا حمله به او و سخت ضربه زدن، نشان دادن دندان یا بلند شدن روی دو پا، او را رد میکند.
دوره بارداری خوکچه ۷۰-۶۳ روز است و بiطور متوسط در هر بارداری ۴-۲ توله میآورد. خوکچهی حامله شکم بزرگی دارد و مصرف آب و غذایش دو برابر و حتی گاهی سه برابر حالت غیربارداری است. در قفس خوکچه حامله هیچ تغییری ایجاد نکنید چون ممکن است دچار استرس شده و از خوردن و آشامیدن امتناع کند.
هیچ آمادگی قبلی برای زایمان خوکچه لازم نیست. زایمان ۳۰-۱۰ دقیقه طول میکشد و معمولاً بین تولد تولهها ۱۰-۵ دقیقه فاصله است. ماده هنگام زایمان مینشیند و حالت چمباتمه به خود میگیرد.
مادر خودش تولهها را تمیز میکند و جفت و پردههای جنینی توسط مادر یا سایر خوکچهها خورده میشود.
تعيين جنسيت: برای تعیین جنسیت با تکیه دادن پشت حیوان به جایی پا روی دست، شکمش را به سمت بالا قرار دهید، مقعد را پیدا کرده و درست بالای آن را نگاه کنید. خوکچه نر در بالا و جلوی مقعد یک زائده دارد و در خوکچه بالغ بیضهها بهراحتی قابل مشاهده هستند. خوکچه ماده در جلوی مقعد یک چین پوستی به شکل y دارد. همچنین سوراخ خارجی مجرای ادرار دارد.
مراقبت و نگهداي
تغذيه: آب مصرفی حیوان به صورت روزانه باید تعویض گردد. هر وقت قفس حیوان کثیف شد باید آن را تمیز کنید که البته این بستگی به بزرگی یا کوچکی فضای نگهداری حیوان و یا تعداد آنها تغییر میکند. بسته به فضا و تعداد خوکچههایهندی حداقل باید هفتهای ۲ بار فضای نگهداری حیوان تمیز شود.
خوکچههایهندی گیاهخوارند به این معنی که آنها گوشت یا ماهی نمیخورند. در رژیم غذایی آنها باید گیاهان خشک، حبوبات و سبزیجات همیشه رعایت شود. برخلاف انسانها و سایر موجودات، خوکچههای هندی نمیتوانند ویتامین ث را در بدن خود تأمین کنند بنابراین باید در رژیم غذایی این حیوان ویتامین ث را هم در نظر گرفت در غیر این صورت حیوان با مشکل مواجه میشود.
راحت ترین روش برای موفقیت در رژیم غذایی این حیوان دادن انواع میوه ها و سبزیجات به آنهاست.
گیاه خشک از ضروریترین خوراک های این حیوان است. سبوس یا دانه انار میتواند به دستگاه گوارش حیوان کمک کند. خوکچه هایهندی دوست دارند مرتب بجوند. گیاهان خشک آنها باید کیفیت خوبی داشته باشد. گیاهان خشک همیشه باید به صورت نامحدود در دسترس آنها باشد.
مراقب باشید که از خوراکیهای همسترها که شامل بادامزمینی و تخمه آفتابگردان است برای این حیوانات استفاده نکنید چرا که بادامزمینی بسیار باعث چاقی این حیوان میشود و تخمه آفتابگردان هم برای آنها ضرر دارد و البته هردو باعث ایجاد چسبندگی در دندانهای این حیوان میشوند. مناسبترین میوهها و سبزیجات شامل هویج، کلم، کرفس، میوههای خیاری شکل، گوجه فرنگی، سیب، گلابی و کاهو میباشد. از دیگر خوراکیهای مورد علاقه خوکچههای هندی سبزیجات تازه هستند. در طول روز می توان یک تا دو بار به این حیوان غذا داد. اگر دو بار در روز به این حیوان غذا میدهید یک وعده آن را به سبزیجات اختصاص دهید. یادتان باشد که خوکچه های هندی حیوانات کوچک و پرخوری هستند که بهسرعت چاق می شوند.
محل نگهداري: خوکچههای هندی به فضای تمیز نیاز دارند و حس بویایی این حیوانات قوی است. بهتر است که فضای مناسب در داخل خانه برای این حیوان تهیه کنید بهطور معمول محیط آشپزخانه یک انتخاب مناسب برای نگهداری از این حیوان است.
شما بهراحتی میتوانید یک مکان مناسب برای خوکچه خود تهیه کنید فقط باید یادتان باشد که قفس حیوان از سطح زمین فاصله داشته باشد و ارتفاع دیوارههای قفس حداقل ۴۰ سانتیمتر باشد تا حیوان نتواند از آن بیرون بپرد. قفس نگهداری حیوان نیازی به تجهیزات ندارد. مهمترین نکته برای قفس این حیوان پوشش کف آن است که باید دقت داشته باشید از پوشالهای بستهبندی شده مخصوص این حیوانات استفاده کنید.
به هیچ عنوان از خاک اره استفاده نکنید. این پوشش بسیار نازک و ریز بوده و بهراحتی به داخل چشم و بینی حیوان راه پیدا می کند. اگر از روزنامه برای پوشش کف قفس حیوان استفاده می کنید احتیاط کنید که توسط حیوان خورده نشود که البته چون خیلی سریع توسط حیوان جویده میشود بستر مناسبی برای پوشش کف قفس حیوان نمیباشد.
هیچ وقت آنها را در جعبههای پلاستیکی نگهداری نکنید چون برای این حیوان بسیار نرم است و بهآرامی جویده میشوند.
امكانات: داشتن آشیانه یا یک لانه در داخل قفس حیوان اجباری نیست اما معمولاً خوکچههای هندی از وجود یک آشیانه در قفس لذت می برند.
بيماريها: از جمله بیماریهایی که خوکچه هندی به آن مبتلا میشود میتوان به عفونتهای تنفسی، اسهال و همینطور کمتحرکی که بهدلیل کمبود ویتامین C اتفاق میافتد اشاره کرد. یکی دیگر از این بیماری ها دمل چرکی است که در گردن ظاهر میشود و علتش علف خشکی است که داخل گلو را خراشیده است.
از خطراتی که این حیوان را تهدید میکند علوفه خشکی است که زیر قفس حیوان میریزید. این علفها میتواند در اثر فرو رفتن به چشم خوکچه و پلک زدنهای مداومش ایجاد خراشیدگی در قرینه کند که در اثر این خراشیدگی حیوان دچار عفونت چشمی خواهد شد. یکی دیگر از خطراتی که سلامتی خوکچه را تهدید میکند، گرد و خاک و علوفه خشکی است که کف قفس حیوان است و عامل عطسه خوکچه نیز هست. توجه داشته باشید که عطسه در فواصل معین میتواند بهعلت ذاتالریه باشد. این بیماری به دلیل سرما یا خیس شدن بهوجود میآید و باعث کج شدن گردن بهوجود میآید. به محض وجود علائم ابتدایی سریعا به دامپزشک مراجعه نمایید.